Moussaka - Greklands nationalrätt
8-10 personer
1kg potatis
5 stora auberginer
1 dl olivolja
200 g riven ost
Köttfärssås:
2 msk olivolja
2 grovhackade gula lökar
1 kg nöttfärs
800 gr hackade tomater
3 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
½ dl tomatpuré
1 dl rödvin
malen kanel
Bechamelsås:
100 g smör
1 ¾ dl vetemjöl
1 lit varm mjölk
salt, peppar, riven muskotnöt
2 ägg
Skiva auberginerna och de skalade potatisarna på längden och stek dem lätt. Bryn löken i olivoljan i en gryta. Tillsätt köttfärsen och rör om. Sjud till färsen fått lite färg. Tillsätt tomater, lägg på locket och sjud såsen i ca 40 min.
Smält smöret i en stor kastrull och blanda mjölet till en tjock redning som rörs om i 30 sekunder. Tag av plattan och slå i mjölken lite i taget. Rör om så att inga klumpar bildas. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka försiktigt tills såsen blivit tjock. Smaksätt med salt, svartpeppar och muskot. Vispa i äggulan när såsen svalnat.
Olja en stor eldfast form. Lägg i ett lager potatis och ett lager köttfärssås. Upprepa med ett lager potatis och ett lager auberginer. Strö över den rivna osten mellan varje lager. Täck slutligen hela formen med bechamelsåsen och strö över den resterande osten.
Sätt ugnen på 175 grader och grädda i ca 50 minuter eller tills moussakan är gyllenbrun ovanpå. Avnjut med en flaska kall retsina.
Tzatziki
4-6 personer
5 dl yoghurt naturell
½ gurka
4 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
lite vitpeppar
salt
oliver
dill
Häll yoghurten i ett pappersfilter några timmar, så att överskottsvätskan rinner av. Riv gurkan på ett grovt rivjärn och krama ur den väl, så att du får ur överflödigt vatten. Rör ner gurkan i yoghurten. Blanda i vitlök, olivolja och vinäger. Smaka av med vitpeppar och salt. Täck över skålen och låt den stå i kylskåpet några timmar. Garnera med svarta oliver och dill innan du serverar.